Yin Yoga

Yin yoga/fysio yoga

 

Wat is Yin yoga?

In tegenstelling tot fitness waar vooral het spierweefsel wordt aangesproken op kracht, of cardio training waarbij je werkt aan je hart en longen, gaat het bij de yin yoga om de diepe werking op het bindweefsel.

Bij Yin yoga verblijft u langdurig, 2-5 minuten, op een zo ontspannen mogelijke manier, in 1 houding.  Er wordt dan geen spierkracht gebruikt.

Hierdoor rekt de fascia.

De fascia is een netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Omdat het allemaal met elkaar in verbinding staat kan iets in de nek mogelijk tot in de tenen gevoeld worden.

Door het langdurig rekken van bindweefsel, wordt een stofje aangemaakt, hyaluronzuur, dat vocht aantrekt. Hierdoor wordt het bindweefsel vochtiger en soepeler, ook rond pezen en gewrichten, wat de souplesse in het  hele lichaam vergroot, waardoor de energie kan beter stromen en veroudering en degeneratie worden tegengegaan.

De yin houdingen zijn vooral bedoeld om het bindweefsel bij heupen, rug,schouders, knieën en enkels en bekken te beïnvloeden.

Omdat er 2-5 minuten in 1 houding verbleven wordt is er  alle tijd om de eigen grenzen van  lichaam en geest te leren kennen en deze met behulp van de ademhaling, zachtjes verruimen.

Het gaat er niet om hoe mooi een houding is, of hoe lenig iemand is, maar dat er rustig gevoeld kan worden wat deze houding voor u kan doen.

Bij fysiotherapie Skipsleat wordt de kennis en vaardigheden van de fysiotherapie over  het lichaam,bewegen, en het brein gecombineerd met oefeningen en het gedachtegoed van de Yoga . Hierbij kunt u denken aan lichaamsbewustwording, ademhaling, ontspanning, flexibiliteit in lichaam en geest, ruimte maken, en houdingsverbetering.

Door middel van specifieke spiertesten (zie neuro kinetic therapy) onderzoek ik welke spier(en)te gespannen is (zijn), en daardoor pijn en beperking geeft, en waarom. Vaak is dat omdat die spier aan het compenseren is voor een spier die niet goed geactiveerd is.

Er kan dan een yin yoga houding gebruikt worden als fysiotherapeutische oefenvorm als onderdeel van de behandeling. Die houding is dan specifiek van toepassing op de klacht waarmee u komt.

De houding dient dan de niet goed geactiveerde spier te activeren en de te gespannen spier te ontspannen. Zo richt je je specifiek op de oorzaak van het probleem. Yoga wordt als maatwerk ingezet.